Z autoumyvárne nový pivovar
Nejeden muž aspoň sem-tam sníva o tom, aby sa voda zmenila na pivo. V súvislosti s projektom, ktorý vám chceme predstaviť v tomto článku, sa tak svojím spôsobom aj udeje. Z bývalej autoumyvárne totiž vyrastie nový pivovar.
Pivná radosť v Prievidzi
Celé by sa to malo odohrať v Prievidzi. Napokon, aj samotný projekt má názov Pivovar Prievidza. Ten by mal vyrásť v priestore areálu firmy Anton Iliaš – Autodoprava, ktorá sa nachádza na južnom okraji mesta Prievidza, v priemyselnej zóne, v blízkosti cesty Nováky – Prievidza. Investorom stavebnej časti bude Anton Iliaš – Autodoprava a investorom a prevádzkovateľom technológie výroby piva bude spoločnosť L & P Prievidza s.r.o. Pre účely pivovaru bude využitá aj časť objektu autoservisu – autoumývareň. Účelom stavby pivovaru je teda samozrejme príprava, varenie a distribúcia pivných nápojov. Ako vysvetľuje investor v zámere predloženom na posúdenie vplyvov na životné prostredie, pivovar nemá ambíciu byť konkurenciou pre veľkých dodávateľov piva, ale chce ponúknuť „domácky varené pivo“.
Ako spestrenie trhu
Tradícia takzvaných minipivovarov nie je na Slovensku na rozdiel od susednej Českej republiky príliš rozšírená. Preto je výstavba nového pivovaru potešujúcou správou nielen pre samotnú Prievidzu, ale aj pre Slovensko. Výhodou minipivovaru na pivovarskom trhu je totiž aj skutočnosť, že pivo tu vyrobené bude trochu iného charakteru, ako pivá vyrábané veľkými pivovarmi, kde sa podľa vyjadrenia investora prejavuje uniformita výroby ako dôsledok znižovania nákladov na výrobu. Minipivovar v Prievidzi nebude v žiadnom prípade vytvárať konkurenciu pre súčasných výrobcov piva, ale bude obohatením a spestrením pivovarníckeho trhu. Ako pozitívum výstavby pivovaru v Prievidzi možno uviesť, že investor je vlastníkom pozemku a objektu, ktorý čiastočne využije pre potreby pivovaru, má k dispozícii kladné vyjadrenia dotknutých orgánov, v okolí záujmového územia sú potrebné inžinierske siete a areál je situovaný v južnej priemyselnej zóne mesta Prievidza.
Niečo málo o slovenskom pive…
Výroba piva na Slovensku siaha do dávnej minulosti: región Turiec mal viac ako storočnú tradíciu výroby piva na Slovensku. Históriu výroby piva v Turčianskej kotline začal písať pivovar v Necpaloch, ktorý zanikol v roku 1890 a neskôr pokračovala výroba piva v meste Martin. Obdobne aj pivovar v Topoľčanoch pod menom Topvar patril medzi najznámejšie slovenské pivovary a pivo vyrobené podľa tradičných receptúr patrilo medzi hľadané výrobky tohto druhu vyrobené na Slovensku. V prvých rokoch 21. storočia boli mnohé veľké pivovary, okrem iného Martin aj Topoľčany, zatvorené a výroba piva bola centralizovaná do iných pivovarov, ako napríklad Heineken či Šariš.
autor: Andrea Kolesárová